Antoxo de Galicia

Hét Galiciaanse trio

Wijnmaakster Josefina is gevestigd in het uiterste noordwesten van Spanje: Galicia! In tegenstelling tot vele andere wijnregio’s in Spanje, is het klimaat in Galicia koel en nat. De zuidelijkste vier inhammen aan de westkust, net boven de Portugal, zijn in de wijnwereld beter bekend als de Rías Baixas (Lage Rivieren). Tot enkele jaren geleden maakte Josefina hier uitsluitend Albariño wijnen. Daarom heeft ze een mooie ‘backbone’ van liefst zes verschillende stijlen Albariño. Sinds de aankoop van wijngaarden in Monterrei, op de zuidelijke grens met Portugal, heeft ze zich ook gericht op twee andere Galiciaanse paradepaarden: Godello en Mencía.  

Antoxo Albariño

Kleur – wit

Regio – Rías Baixas

Druiven – Albariño

Productie – 120.000 flessen

Methode – sur lie

Alcohol – 13%

Kenmerken – citrus en licht zilt

 

Bij Josefina is het ruim kiezen uit Albariño’s (ze maakt er maar liefst zes). Een goede Albariño zit hoog in de zuren en heeft een lichte zilte smaak meegekregen van de druiven die groeien tegen hellingen aan de Atlantische Oceaan. Deze variant is opvallend zacht voor een Albariño en valt, dankzij ‘sur lie’ rijping, op door zijn complexiteit en diepe smaken.

Antoxo Godello

Kleur – wit

Regio – Monterrei

Druiven – Godello

Productie – 50.000 flessen

Methode – sur lie

Alcohol – 12,5%

Kenmerken – zacht, bloemig en licht zilt

 

Naast Albariño is ook Godello kenmerkend voor Galicia. Het koele en vochtige klimaat zorgt namelijk voor wijnen met frisse zuren. De Godello druif is dankzij haar bloemige karakter goed in staat om deze zuren in balans te brengen. Wijnmaker Josefina heeft de smaken van deze Godello nog eens extra aangezet door de wijn vijf maanden ‘sur lie’ te laten rijpen. Dankzij de methode wordt heeft deze stevige witte wijn een prettig ”vet” mondgevoel.

Antoxo Mencía

Kleur – rood

Regio – Monterrei

Druiven – Mencía

Productie – 50.000 flessen

Alcohol – 13%

Kenmerken – bramen/bessen, aards en zonder houtrijping

 

Natuurlijk mag de Mencía niet ontbreken in het rijtje Galiciaanse wijnen. De beste omstandigheden voor de Mencía druif vind je in Monterrei, een inlandse regio aan de grens met Portugal. Een goede Mencía valt op door een fris karakter met duidelijk fruit van bramen en bessen. Josefina heeft deze karakteristieken zoveel mogelijk willen behouden en daarom gekozen voor een beperkte rijpingsperiode zonder hout.