Bodegas

Aradón

Tempranillo met een vleugje Garnacha, uit de Rioja

De wijngaarden van Bodegas Aradón liggen in het lager gelegen deel van de Rioja. Bodegas Aradón maakt speelse Rioja’s die afwijken van de traditionele Tempranillo wijnen door toevoeging van een klein beetje Garnacha. Binnen hun ruime aanbod heb ik gekozen voor de modernste uitvoeringen: fruitige blends met minimale rijping op houten vaten.

Aradón Tinto

Kleur – rood

Regio – Rioja

Druiven – Tempranillo en Garnacha

Rijping – geen hout

Alcohol – 14%

Kenmerken – vol, donker fruit, vriendelijk

De Tempranillo druif maakt van nature stevige wijnen. Door toevoeging van Garnacha (15%) is deze wijn toch fruitig en vriendelijk. Daarbij heeft de wijn geen rijping op houten vaten gehad waardoor hij veel van zijn frisheid heeft behouden. Vriendelijk, maar met medium-body en daardoor zeker geen slobberwijntje.

Aradón Blanca

Kleur – wit

Regio – Rioja

Druiven – Garnacha Blanca en Viura

Rijping – geen hout

Alcohol – 13%

Kenmerken – vol, fris (appel), zacht (perzik)

Witte wijnen uit de Rioja hebben veel potentieel. Garnacha Blanca leent zich namelijk goed voor het maken van krachtige witte wijnen. Een late oogst, houtrijping en vervolgens nog (enkele jaren) rijping op fles is het handelsmerk van de regio. Deze Aradón heeft die potentie, maar dankzij een relatief vroege oogst en rijping op RVS drink je deze wijn het liefst jong. De frisheid combineert goed met het zachte fruit van de Garnacha Blanca (denk aan perzik en ananas). Een vriendelijke witte Rioja die je nieuwsgierig maakt naar een echte krachtpatser uit deze regio.

Momento (2018)

Kleur – rood

Regio – Rioja

Druiven – Tempranillo, Garnacha en Graciano

Rijping – vergisting op betonnen vaten en 6 maanden rijping op hout

Alcohol – 14,5%

Kenmerken – stevig, laurier, bramen/bessen

Momento is een mooie aanvulling op de Aradón Tempranillo. Beide wijnen zijn modern en fruitig door de toevoeging van Garnacha, maar Momento heeft meer complexiteit. Door haar langzame vergisting op betonnen vaten heeft de wijn meer tijd gekregen om tonen van onder andere laurier te ontwikkelen.

Calzadas (2016)

Kleur – rood

Regio – Rioja

Druiven – Tempranillo, Garnacha en Graciano

Rijping – (..)

Alcohol – 14,5%

Kenmerken – (..)

(..)