Bodegas

Benitos Santos

Hét Galiciaanse trio

Bodegas Benitos Santos is een kleine Bodega die in 1979 is opgericht door, jawel, Benitos Santos. Benitos had een voorliefde voor Albariño wijnen en maakt dan ook niets anders. Toen wijnmaker José Antonio Porto de Bodega in 2002 overnam kreeg hij er een schat aan kennis over het maken van Albariños bij. Naast zes Albariños maakt José inmiddels ook Godello en Mencía. Het resultaat is een trotse wijnmaker die Gallicaanse wijnen nationaal en internationaal op de kaart heeft gezet.

Benito Santos Albariño

Kleur – wit

Regio – Rías Baixas

Druiven – Albariño

Productie – 120.000 flessen

Methode – sur lie

Alcohol – 13%

Kenmerken – citrus en licht zilt

Bij Bodegas Benitos Santos is het ruim kiezen uit Albariño’s (hij maakt er maar liefst zes). Een goede Albariño zit hoog in de zuren en heeft een lichte zilte smaak meegekregen van de druiven die groeien tegen hellingen aan de Atlantische Oceaan. Deze variant is opvallend zacht voor een Albariño en valt, dankzij ‘sur lie’ rijping, op door zijn complexiteit en diepe smaken.

Benito Santos Godello

Kleur – wit

Regio – Rías Baixas

Druiven – Godello

Productie – 50.000 flessen

Methode – sur lie

Alcohol – 12,5%

Kenmerken – zacht, bloemig en licht zilt

Naast Albariño is ook Godello kenmerkend voor Galicia. Het koele en vochtige klimaat zorgt namelijk voor wijnen met frisse zuren. De Godello druif is dankzij haar bloemige karakter goed in staat om deze zuren in balans te brengen. Wijnmaker José heeft de smaken van deze Godello nog eens extra aangezet door de wijn drie maanden ‘sur lie’ te laten rijpen. Dankzij de methode wordt de licht zilte smaak van deze Godello uit de Rías Baixas extra aangezet.

Benito Santos Mencía

Kleur – rood

Regio – Monterrei

Druiven – Mencía

Productie – 50.000 flessen

Alcohol – 13%

Kenmerken – bramen/bessen, aards en zonder houtrijping

Naast een Albariño en Godello mag een Mencía niet ontbreken in het rijtje Galiciaanse wijnen. De beste omstandigheden voor de Mencía druif vind je Monterrei, een inlandse regio aan de grens met Portugal. Een goede Mencía valt op door een fris karakter met duidelijk fruit van bramen en bessen. José heeft deze karakteristieken zoveel mogelijk willen behouden en daarom gekozen voor een beperkte rijpingsperiode zonder hout.