Dessertwijn

Vinos de Postre  – wijn bij het dessert

España Exclusivaexclusief Spaans

Dessertwijn

Voor de liefhebber van zoet na een gezellige avond aan tafel, gaat er niets boven een goede dessertwijn. Deze wijnen combineren goed met bijna ieder dessert en hebben relatief weinig alcohol. Eigenlijk verbaasd het mij dat je in Nederland maar zelfde een flesje dessertwijn op tafel ziet. Het zonovergoten zuiden van Spanje leent zich goed voor het maken van zoete wijnen. Na de oogst worden de druiven een paar weken in de zon gedroogd waardoor het suikergehalte stijgt. Het resultaat zijn geconcentreerde en zoete wijnen die in allerlei soorten komen. Ik heb deze drie dessertwijnen geselecteerd omdat ze heel verschillend zijn van elkaar.

Boca Negra

Wijnmaker – Bodegas Francisco Gómez

Kleur – donker

Regio – Alicante

Druiven –  Monastrell

Productie – 11.500 flessen

Rijping – 14 maanden op hout

Alcohol – 14%

Methode – biologisch

Omschrijving – zacht, rijp fruit, rozijn, dadels, pruimen

Voor de Boca Negra is gebuik gemaakt Monastrell. Deze druif wordt normaal gebruikt voor het maken van stevige rode wijnen. Door het gebruik van ‘’reguliere’’ druiven houdt deze dessertwijn het karakter en de kleur van een rode wijn. Hij is subtiel zoet met veel rijp fruit.

Caprichoso Dulce

Wijnmaker – Bodegas Robles

Kleur – licht

Regio – Montilla-Moriles

Druiven –  Pedro Ximénez / Verdejo

Productie – 9.000 flessen

Rijping – 5 maanden op hout

Alcohol – 12,5%

Methode – biologisch

Omschrijving – fris, licht mousserend, bloemig, honing

Bodegas Robles gebruikt voor deze dessertwijn Pedro Ximénez. Door een kleine toevoeging van Verdejo wordt het zoet uitgebalanceerd met frisse zuren. Ook is er een kleine bubbel aan toegevoegd. Het resulteert in een frisse, bijzondere dessertwijn.

Noctiluca

Wijnmaker – Bodegas Viñedos Verticales

Kleur – licht

Regio – Málaga

Druiven –  Moscatel

Productie – 3.160 flessen

Rijping – 5-6 maanden op hout

Alcohol – 10%

Methode – biologisch (niet-gecertificeerd)

Omschrijving – stroperig, geroosterde noten, abrikoos, sinaasappel

Nocticula is een dessertwijn gemaakt door Vincente en Juan. Een klassieke dessertwijn gemaakt van Moscatel van 130 jaar oude wijngaarden. De wijn is stroperig en heeft een intense smaak van geroosterde noten en het zoete van abrikoos. Eigenlijk heeft deze wijn geen dessert nodig!