Wijnmaker

Bigardo (Kiko Calvo)

Eigenzinnige Kiko

Kiko is een excentriek figuur die met zijn wijn tegen alle gebruiken van de Toro in gaat. In 2015 ging hij aan de slag met de druiven van zijn opa’s wijngaard. Waar zijn opa zware wijnen met ruime houtrijping maakte, ging Kiko voor een moderne variant. Kiko’s Bigardo is zo succesvol dat hij binnenkort zijn tweede wijnproject presenteert. Wat voor wijn het precies gaat worden houdt Kiko nog even geheim, maar het zal vast geen Gran Reserva zijn zoals z’n opa die ooit maakte.

Kiko heeft een eigen bar waar hij uitsluitend zelfgemaakte wijnen schenkt. Weten waar? Zie mijn Spanje tips op pagina ‘Spanje’.

Bigardo

Kleur – rood

Regio – Toro

Druiven –  Tinta de Toro (lokale variant van Tempranillo)

Productie – 30.000 flessen

Methode – 5 maanden houtrijping, biologisch (niet-gecertificeerd), natuurlijke gisten

Kenmerken – relatief laag in alcohol, modern, frisse zuren en aards

Met zijn Bigardo wijn breekt Kiko met het verleden. Bij hoge uitzondering dus geen Toro met veel hout, maar een verfijnde en fruitige variant met frisse zuren. De Tinta de Toro druif leent zich hier uitstekend voor gezien ze van nature meer fruit en vriendelijkere zuren heeft dan de veel gebruikte Tempranillo druif. Kiko oogst zijn druiven één á twee weken eerder dan de andere wijnmakers in de regio. Hierdoor blijft de wijn relatief laag in alcohol blijft. Een bijzonder vriendelijke wijn van het allerhoogste niveau. De Toro mag blij een met een nieuwe generatie wijnmakers als Kiko!