Wijnmaker

Bigardo (Kiko Calvo)

Eigenzinnige Kiko

Kiko is een excentriek figuur die met zijn wijn tegen alle gebruiken van de Toro in gaat. In 2015 ging hij aan de slag met de druiven van zijn opa’s wijngaard. Waar zijn opa zware wijnen met ruime houtrijping maakte, ging Kiko voor een moderne variant. Kiko’s Bigardo is zo succesvol dat hij binnenkort zijn tweede wijnproject presenteert. Wat voor wijn het precies gaat worden houdt Kiko nog even geheim, maar het zal vast geen Gran Reserva zijn zoals z’n opa die ooit maakte.

Bigardo

Kleur – rood

Regio – Toro

Druiven –  Tinta de Toro (lokale variant van Tempranillo)

Productie – 30.000 flessen

Methode – 5 maanden houtrijping, biologisch (niet-gecertificeerd), natuurlijke gisten

Kenmerken – relatief laag in alcohol, modern, frisse zuren en aards

Wijn en spijs –

 

Met zijn Bigardo wijn breekt Kiko met het verleden. Bij hoge uitzondering dus geen Toro met veel hout, maar een verfijnde en fruitige variant met frisse zuren. De Tinta de Toro druif leent zich hier uitstekend voor gezien ze van nature meer fruit en vriendelijkere zuren heeft dan de veel gebruikte Tempranillo druif. Kiko oogst zijn druiven één á twee weken eerder dan de andere wijnmakers in de regio. Hierdoor blijft de wijn relatief laag in alcohol blijft. Een bijzonder vriendelijke wijn van het allerhoogste niveau. De Toro mag blij een met een nieuwe generatie wijnmakers als Kiko!

Satelite (2018)

Kleur – rood

Regio – Toro

Druiven –  Tinta de Toro (lokale variant van Tempranillo)

Productie – 10.000

Rijping – 12 maanden op hout

Kenmerken – natuurlijke zuren, zachte tannine, kruidnagel

Toen ik Kiko in de nazomer van 2020 bezocht had hij de eerste oogst van dit nieuwe wijnproject net gebotteld. Voor deze wijn heeft hij oude stokken (tot 80 jaar) met een bescheiden opbrengst (3500 kg per hectare) gebruikt. Door de geconcentreerdheid van de drijven is deze wijn heel geschikt voor een intensieve houtrijping (12 maanden). Het resultaat is een complexe en krachtige Toro die kruidiger (denk aan kruidnagel) is dan zijn jongere broertje Bigardo. De stevige zuurgraad en de aanwezige tannines verklappen dat deze wijn de komende jaren nog veel mooier gaat worden!

Pellejo (2018)

Kleur – rood

Regio – Toro

Druiven –  Tinta de Toro (lokale variant van Tempranillo)

Productie – 3.000

Rijping – 15 maanden op hout

Kenmerken – Krachtig, hoog in alcohol.

Kiko maakt zuivere Toro’s waarbij het moment van oogsten een belangrijke indicator is voor het eindresultaat van zijn wijnen. Zo worden de druiven van zijn Bigardo extreem vroeg geoogst, waardoor de frisheid in de wijn overeind blijft. Pellejo wordt echter gemaakt van druiven die laat worden geoogst. De druiven krijgen zo de tijd om een hoog suikergehalte te ontwikkelen, waardoor Kiko in staat is om een rode wijn te maken met een hoog alcohol percentage (15,5%). Het resultaat is een intense rode wijn, waarbij het warme mondgevoel een extra dimensie toevoegt aan wederom een authentieke Toro.