Bodegas

LaOsa

☑ Proyectos Nuevosnieuw project

España Exclusivaexclusief Spaans

Bodegas LaOsa

In 2015 keerde Neolia terug naar haar geboorteregio in het uiterste noordoosten van Spanje. Daar startte ze haar wijnproject ‘LaOsa’, waarbij ze gebruikt maakt van eigenzinnige en lokale druivenrassen zoals Mencía en Prieto Picudo. Haar wijnen komen in kleine volumes en zijn eerder verfijnd dan krachtig. Tot voor kort was ik onbekend met deze druivensoorten, maar ik werd nieuwsgierig. De rode wijnen vielen mij bijzonder op door hun frisheid en minerale afdronk. Ik ben benieuwd wat jij van LaOsa vindt!

Pardo

Kleur – rood

Regio – Bierzo

Druiven –  Mencía

Productie – 1.500 flessen

Rijping – 14 maanden op hout

Alcohol – 14,5%

Methode – biologisch (niet-gecertificeerd), natuurlijke gisten, ongefilterd

Omschrijving – stevig, zachte tannines, subtiele tonen van aardbei en honing

In vergelijking met de andere Spaanse wijnregio’s heeft Bierzo het koelste klimaat. Hier vind je druivenrassen die je nergens anders tegenkomt, bijvoorbeeld deze Mencía. Van nature maakt deze druif lichte, minerale rode wijnen. Pardo voegt daar fruit (aardbei) met een beetje honing aan toe. De wijn heeft een droge afdronk mede omdat hij ongefilterd de fles in gaat. Een moderne tegenhanger van de traditionele Tempranillo wijnen uit Noord-Spanje.

Grizzly

Kleur – rood

Regio – León

Druiven –  Prieto Picudo

Productie – 3.000 flessen

Rijping – 36 maanden op hout

Alcohol – 14,5%

Methode – biologisch (niet-gecertificeerd), natuurlijke gisten

Omschrijving – stevig, complex, droog, geroosterd fruit, peper, tabak

Deze 100% Prieto Picudo is precies zoals Neolia haar wijnen graag maakt. Hij is licht en verfijnd ondanks drie jaar rijping op houten vaten. Toch zijn er geen duidelijke tonen van hout aanwezig in deze wijn. De aandachtige proever ontdekt wel tonen van geroosterd fruit, peper en tabak.  Een eigenzinnige wijn die aandacht vraagt tijdens het proeven.