Bodegas

de Crianza de Pozaldez

Vintage Verdejo op hout

De taakverdeling tussen Angel en Ignacio is simpel: Angel zorgt (letterlijk) voor de druiven en Igancio maakt er wijn van. Ze hebben de beschikking over 32 hectaren grond in het hartje van de Rueda. De standaard in de Rueda zijn jonge Verdejo wijnen zonder houtrijping. Wat doet Igancio? Juist, hij maakt een vintage Verdejo (jaargang 2016/17/18) met stevige houtrijping. Hij legt het simpel uit: ‘Ik maak een witte wijn zoals men rode wijn maakt’.

Ignacio speelt dus met verschillende soorten houten vaten én hij laat de wijnen zowel op vat als fles rijpen. Iedere jaargang van Liberso is net even anders.

Liberso Curioso Verdejo 2018

Kleur – wit

Regio – Rueda

Druiven – Verdejo

Productie – 10.000

Rijping – 35% RVS met sur lie, 65% houtrijping (11 maanden op Frans en Hongaars eiken)

Alcohol – 13,5 %

Kenmerken – houtrijping, citrus, mineralen, kruidig

 

Liberso is beschikbaar in verschillende jaargangen. De Liberso 2018 is de jongste jaargang die op dit moment beschikbaar is. Voor deze jaargang heeft Igancio een deel (35%) jonge wijn gebruikt, die 11 maanden ‘sur lie’ heeft gerijpt. De overige 65% bestaat uit 18 onafhankelijke wijnen die allemaal gerijpt zijn op houten vaten (11 maanden). Liberso 2018 heeft, vergeleken met Liberso 2016 iets meer tijd op hout gehad. Het resultaat is een frisse Verdejo met extra complexiteit door zowel sur lie rijping als subtiele houtrijping.

Liberso Curioso Verdejo 2017

Kleur – wit

Regio – Rueda

Druiven – Verdejo

Productie – 12.000

Rijping – 35% RVS met sur lie rijping, 65% houtrijping (9 maanden op Frans en Hongaars eiken)

Alcohol – 13,50

Kenmerken – houtrijping, citrus, mineralen

 

Omdat Ignacio de karakteristieken van een Verdejo (groene appel, citrus) meer structuur wil geven laat hij zijn wijnen allemaal op houten vaten rijpen. Waar hij voor jaargang 2016 onder andere koos voor Amerikaans eiken, is voor jaargang 2017 alleen gebruik gemaakt van Frans en Hongaars eiken. Rijping op Amerikaans eiken komt met zoete tonen, waardoor de karakteristieken van de Verdejo druif naar de achtergrond verdwijnen. Met de subtielere Franse en Hongaarse vaten blijven frisheid en mineralen behouden.

Liberso Curioso Verdejo 2016

Kleur – wit

Regio – Rueda

Druiven – Verdejo

Productie – 14.460

Rijping – 40% RVS met sur lie rijping, 60% houtrijping (7 maanden op Amerikaans, Frans en Hongaars eiken)

Alcohol – 13,5 %

Kenmerken – vintage, houtrijping, complex

 

Dit is de eerste Liberso ooit gemaakt. Voor deze jaargang heef Ignacio gebruik gemaakt van 40% jonge wijn die ‘’sur lie’’ heeft gerijpt (7 maanden). De overige 60% bestaat uit 17 onafhankelijke wijnen die geblend worden tot deze Liberso 2016. Deze wijnen hebben ongeveer 7 maanden op hout gerijpt. Igancio speelt met zowel het soort eiken (Amerikaans, Frans, Hongaars) als de grootte van de vaten (225 tot 10.000 liter). De rijping op Amerikaanse eikenvaten maakt Liberso 2016 uitermate geschikt is als bewaarwijn. Inmiddels is hij goed op dronk, al houdt Ignacio nog een aantal flessen achter de hand.