Bodegas

Puiggròs

Catalaanse Garnacha Garnatxa

Wijnmaker Josep is een trotse Catalaan, bijgenaamd ‘Puiggí’ naar zijn geboorteplaats. Enkele jaren geleden ging hij alleen door met de familie Bodega en moest hij op zoek naar een nieuwe plek om van zijn druiven wijn te maken. Een kleine aanpassing voor Puiggí, want zijn wijnen worden niet ‘gemaakt’ in de bodega maar in de wijngaard. Zijn filosofie is er een van minimale interventies, zowel in de wijngaard als in de bodega. Hij maakt pure wijnen die de natuurlijke en klimatologische omgeving van zijn wijngaard vertegenwoordigen.

Op twee uur rijden van Puiggròs, richting de Middellandse Zee, vind je de imposante wijnwinkel Grau. Op de ‘Spanje’ pagina vind je een kaart van Spanje met mijn favoriete plekken.

Exedra Blanc

Kleur – wit

Regio – Catalunya

Druiven – Garnatxa Blanca

Productie – 20.000 flessen

Rijping – 4 maanden op terracotta amforen

Alcohol – 14%

Beschikbaar – 600 flessen per jaar

Kenmerken – mineraal, fris, honing en citrus

Een wijn gemaakt van ‘Single Vineyard’ Garnatxa Blanca, dus geen blend van verschillende percelen. De wijngaard is relatief hoog gelegen (700 meter) en bestaat voornamelijk uit kalkgronden. Hierdoor is het fruit in deze Garnaxta Blanca niet overheersend, maar mooi in balans met mineralen en frisse zuren. Puiggí maakt slechts een beperkt aantal flessen per oogst, dus meer dan 600 flessen per jaar zit er (voorlopig) niet in voor Arrebol.

Exedra Negre

Kleur – rood

Regio – Catalunya

Druiven – Garnatxa Negre

Productie – 20.000 flessen

Rijping – 10 maanden op terracotta amforen

Alcohol – 14,5%

Beschikbaar – 600 flessen per jaar

Exedra Negre heeft haar complexiteit niet te danken aan ingewikkelde vinificatiemethoden. Sterker nog, de wijn wordt voornamelijk gekarakteriseerd door het ontbreken van interventies. Zo heeft de wijn géén houtrijping gehad, is er géén gebruik gemaakt toegevoegde gisten en is de wijn ongefilterd de fles in gegaan. De aardse tonen heeft deze wijn te danken aan zowel vergisting als rijping op terracotta amforen. Het is een frisse rode wijn met veel diepgang, zonder het overweldigende fruit van de Garnatxa.