Bodegas

Virgen de la Asunción

Traditioneel met een frisse blik

De Ribera del Duero is een van de jongste D.O. gekwalificeerde wijnregio’s van Spanje, maar dat voel je niet als je er doorheen rijdt. Ze wordt gekenmerkt door traditie; zware, houtgelagerde, Tempranillo’s zijn hét handelsmerk van deze regio. Slechts mondjesmaat lijkt ze daar afstand van te willen doen. Zo niet Bodegas Virgen de la Asuncíon. Toen de bodega in 2012 wijnmaker Jordi Alonso vanuit de Priorat aantrokken waren ze duidelijk op zoek naar verandering.  Zo introduceerde Jordi de eerste Ribera zonder toevoeging van sulfiet.  

Ricardo Dumas Roble – 2018

Kleur – rood

Regio – Ribera del Duero

Druiven – Tempranillo

Methode – 5 maanden houtrijping

Alcohol – 14 %

Kenmerken – stevig, bessen, aards, subtiel hout

In de Ribera del Duero is Tempranillo met houtrijping de absolute klassieker. Dankzij haar rijping op houten vaten is deze wijn zachter dan de Joven Natural. De rijping op hout en vaten is echter niét gebruikt om de wijn de klassieke houterige smaak mee te geven, maar puur om de stevige tannines van Tempranillo uit de Ribera te temmen. Daardoor voert het donkere fruit en met een boers karakter nog steeds de boventoon in deze moderne klassieker.

Wijn van de week in de Telegraaf (zaterdag 13 februari 2021)

Ricardo Dumas Selección – 2015

Kleur – rood

Regio – Ribera del Duero

Druiven – Tinto Fino (Tempranillo)

Methode – 14 maanden houtrijping

Alcohol – 15 %

Kenmerken – stevig, bessen en bramen

De Ribera del Duero is een van de jongste DO’s van Spanje, maar al in het begin van de 19e eeuw werden hier de karakteristieke stevige rode wijnen gemaakt. Aan de ranken die toen zijn aangeplant groeit de Tinto de Fino druif. Het is een lokale variant van de Tempranillo die inmiddels groeit aan oude (vanaf ongeveer 50 tot 100 jaar) stokken. Tinto de Fino leent zich perfect voor het maken van gelaagde, stevige rode wijnen. Voor deze ‘’Seleccion’’ zijn alleen de rijpste druiven geselecteerd, waardoor er naast de bescheiden houtrijping en zachte tannines ook veel donker fruit aanwezig is. Een sappige rode wijn die binnen de categorie ‘’krachtpatsers uit de Ribera’’ eigenlijk best toegankelijk is.   

El Secreto de Maria2015

Kleur – rood

Regio – Ribera del Duero

Druiven – Tinto Fino (Tempranillo)

Productie – 10.000 flessen

Rijping – 12 maanden op Frans (60%) en Amerikaan (40%) eiken

Alcohol – 14 %

Kenmerken – zwaar, bramen en cederhout, zachte tannines

Het paradepaardje van Bodegas Virgen de la Asuncíon. De druiven van deze wijn groeien aan stokken van 50-70 jaar oud (Tinto de Fino dus, zie beschrijving Seleccion) en worden met de hand geplukt. Alleen de beste druiven worden geselecteerd voor het maken van El Secreto. Het resultaat is een krachtige rode wijn met duidelijk aanwezige tonen van donker fruit, waarbij noch de houtrijping (slechts 12 maanden), noch de aanwezige tannines overheersen. Juist: deze rode wijn is perfect in balans.