Bodegas

Virgen de la Asunción

Traditie versterkt met een frisse blik

De Ribera del Duero is een van de jongste D.O. gekwalificeerde wijnregio’s van Spanje, maar dat voel je niet als je er doorheen rijdt. Ze wordt gekenmerkt door traditie; zware, houtgelagerde, Tempranillo’s zijn hét handelsmerk van deze regio. Slechts mondjesmaat lijkt ze daar afstand van te willen doen. Zo niet Bodegas Virgen de la Asuncíon. Toen de bodega in 2012 wijnmaker Jordi Alonso vanuit de Priorat aantrokken waren ze duidelijk op zoek naar verandering.  Zo introduceerde Jordi de eerste Ribera zonder toevoeging van sulfiet.  

Ricardo Dumas Joven Natural

Kleur – rood

Regio – Ribera del Duero

Druiven – Tempranillo

Methode – zonder houtrijping, zonder toevoeging van sulfiet

Alcohol – 14%

Kenmerken – droog, fris, zonder sulfiet, modern

Deze Joven Natural Tempranillo van Bodegas Virgen de la Asuncíon was de allereerste Ribera wijn zonder toevoeging van sulfieten. Dat zegt veel over de regio én de moderne mindset van Jordí Alonso. In de Ribera worden stevige wijnen met hoge zuren gemaakt, voornamelijk door het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Wanneer de wijn niet rijpt op houten vaten (zoals hier het geval) krijg je een krachtige en extreem frisse rode wijn met veel jong fruit. Een groot verschil met de populaire wijnregio’s van dit moment, die vooral wijnen met veel rijp fruit voortbrengen.

Ricardo Dumas Roble

Kleur – rood

Regio – Ribera del Duero

Druiven – Tempranillo

Methode – 5 maanden houtrijping

Alcohol – 14 %

Kenmerken – stevig, bessen, subtiel hout

In de Ribera del Duero is Tempranillo met houtrijping de absolute klassieker. Dankzij haar rijping op houten vaten is deze wijn zachter dan de Joven Natural. De rijping op hout en vaten is echter niét gebruikt om de wijn de klassieke houterige smaak mee te geven, maar puur om de stevige tannines van Tempranillo uit de Ribera te temmen. Daardoor voeren donker fruit en frisheid nog steeds de boventoon in deze moderne klassieker.

Ricardo Dumas Selección

Kleur – rood

Regio – Ribera del Duero

Druiven – Tempranillo

Methode – 14 maanden houtrijping

Alcohol – 15 %

Kenmerken –

El Secreto de Maria

Kleur – rood

Regio – Ribera del Duero

Druiven – Tempranillo

Productie – 10.000 flessen

Rijping – 12 maanden op Frans (60%) en Amerikaan (40%) eiken

Alcohol – 14 %

Kenmerken – zwaar, bramen en cederhout

Het paradepaardje van Bodegas Virgen de la Asuncíon. De druiven van deze wijn groeien aan stokken van 50-70 jaar oud en worden met de hand geplukt. Alleen de beste druiven worden geselecteerd voor het maken van El Secreto. Het resultaat is een krachtige rode wijn met duidelijk aanwezige tonen van bramen en bessen, waarbij noch de houtrijping (slechts 12 maanden), noch de aanwezige tannines overheersen. Juist: deze rode wijn is perfect in balans.