van Arrebol

Wijnkaart

De Wijnkaart

Spanje is het land bij uitstek voor bevlogen excentriekelingen die zich bezig houden met nieuwe wijnprojecten. Veel Spaanse wijngebieden bevinden zich midden in een transitie: jonge wijnmakers proberen los te komen van decennia oude gebruiken en tradities.

Onderstaande kaart biedt een mooi overzicht van de regio’s en wijnmakers die vertegenwoordigd zijn in het Arrebol assortiment. Ik heb de wijnmakers geselecteerd aan de hand van zes kenmerken.

Zes kenmerken 

-1- Solo

”Ik maak liever één goede wijn, dan vijf matige wijnen”. Wie maakt er nou één wijn? Die moet wel erg goed zijn dan, toch? Deze gedachte kreeg ik na mijn bezoek aan wijnmakers Ignacio en Kino niet uit mijn hoofd. Beide maken al jaren slechts één wijn. Bigardo (Kino’s wijn) is inmiddels toe aan zijn 4e jaargang en Liberso (Ignacio’s wijn) wordt alweer voor het 3e jaar gemaakt.

-2- Proyectos nuevos

Jonge wijnmakers die de stadse omgeving hebben verlaten om nieuwe wijnprojecten te starten. Met oog voor moderne technieken werken ze hard om een nieuwe generatie wijndrinkers enthousiast te maken.

-3- Precio y calidad

Ooit ging ik de boer op met één wijn: dé huiswijn voor de Nederlandse horeca. Dat liep op niets uit, maar een importeur die is gehard door horeca uitbaters zal de prijs-kwaliteitverhouding van zijn wijnen nooit uit het oog verliezen.

-4- España exclusiva

Inheemse druivenrassen hebben een streepje voor bij Arrebol.

-5- Verdejo – Verdejo – Verdejo

Ik kan er niet omheen: Verdejo is de populairste druif van Spanje. Het is lastig om je te onderscheiden met deze wijn. Daarom ben ik er goed ingedoken: Rueda of Valdepeñas? Mét of zonder hout? Cool of hot-climate?

-6- Vinos de postre

Heel Nederland aan de dessertwijn!